De oorsprong van de Golden

Guisachan (Gaelic voor "plaats van de sparren")

Het Schotse landgoed van Lord Tweedmouth waar de eerste Goldens gekweekt werden (foto uit 1993)
 

Tot de ontdekkeng van Lord Tweedmouth's kennelgegevens in 1952 dacht men dat het ras afstamde van een groep Russische circus honden die Lord Tweedmouth zag optreden in Brighton in 1858. Deze honden zouden bij de schouder 76 cm hoog zijn geweest met een dikke lange vacht, varierend in kleur van creme tot licht biscuit. Men beweerde dat Lord Tweedmouth zo onder de indruk was van hun intelligentie, uiterlijk en hun gehoorzaamheid, dat hij alle 8 de honden kocht en ze overbracht naar zijn Schotse landgoed in Guisachan alwaar ze gebruikt werden bij de hertenjacht.

De zesde graaf van Ilchester, zelf een achterneef van lord Tweedmouth, verwierp de Russische theorie in 1952. De basis van zijn bewijsvoering vormden de fokgegevens, bijgehouden vanaf 1835, welke alle honden vermelden die gehouden werden te Guisachan en die nergens verwezen naar de Russiche honden. De vermelding van "Nous", waarvan men altijd gedacht had dat dit een Russische hond was geweest, luid als volgt "Lord Chichester's breed - June 1864 - purchased at Brighton." De kleinzoon van Lord Tweedmouth heeft verklaard dat zijn grootvader zijn eerste gele hond van een schoenmaker in Brighton heeft gekocht, de schoenmaker verklaarde dat dit de enige gele puppie was in een nest van zwarte wavy-coated Retrievers, en aan hem gegeven was als betaling door een opzichter. Deze puppie was Nous.

Gedurende de periode van de eerste dekking in 1868 tot de laatste in 1889, werden sommige van de gekweekt pups gehouden, sommigen werden aan opzichters van landgoederen uit de buurt gegeven en andere aan vrienden en kennissen in Engeland en Schotland, en zo werden de eerste kennels opgericht.

In 1908 werden de eerste Golden Retrievers op een show gepresenteerd. Deze waren eigendom van Burggraaf Harcourt die de "Culham" lijn startte met Goldens van de Graaf van Portsmouth. Ze werden geshowd bij Cruft`s en the Crystal Palace, hoewel ze toen nog niet officieel erkend werden als een apart Retriever ras. In 1906 kocht Mrs Charlesworth haar eerste Golden, een puppie teef zonder stamboom, die zij "Normanby Beauty" noemde. Deze pup bleek zeer intelligent te zijn en een onvermoeibare werker. In 1908 werd deze gedekt door "Culham Brass" en in 1909 was Mrs Charlesworth samen met Lord Harcourt de enigen met een "gele" Retriever op de shows. In 1909 werden er 8 Goldens geshowd op Cruft`s en in 1910 waren dat er al 10. In 1911 werd het ras erkend als "Retriever- Yellow or Golden" en in 1920 als "Retriever- Golden".

Links Lord Tweedmouth (Sir Dudley Majoribanks) en rechts Nous met jachtopzichter Simon Munro Circa 1872
 
Jachtopzichters en drijvers. Nous is de hond uiterst links Guisachan ca.1872'
 
Guisachan House, ca. 1897 Het thuis van Lord Tweedmouth
 
wavy-coated Retrievers (?)
 
Mrs Charlesworth met Noranby Sandy (links) en Noranby Balfour
 
Van links naar rechts: Silence of Tone, Noranby Black-Eyed Susan, Ch Noranby Diana, Noranby Jane
 
 

 

Tekst vrij vertaald van http://www.thegoldenretrieverclub.co.uk/historigins.html waar ik ook sommige foto`s vandaan gehaald heb.